Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: ASKORBİK ASİT VE FAYDALARI

ASKORBİK ASİT VE FAYDALARI 3 ay 1 hafta önce #8923

  • kimyaborsasi.com.tr
  • kimyaborsasi.com.tr Kullanıcısının Avatarı
  • Offline
  • Aktif Kullanıcı
  • Gönderiler: 59
  • Teşekkür Sayısı: 2
ASKORBİK ASİT

Sağlıklı bir gelişim, diş, kemik ve deri için vazgeçilmez bir bileşen olan C vitamini olarak da adlandırılan L-askorbik asit (3-keto-L-gulofuranolaktan); demirin absorblanması, kolajen sentezi, kan damarlarının yapısal gücünün sürdürülmesi, bazı aminoasitlerin metabolizmasında ve adrenal bezlerin hormon sentezi ve salgılaması gibi metabolik fonksiyonlarda görev alan karbonhidrat benzeri bir kimyasal maddedir. Askorbik asit; beyaz veya hafif sarı renkte, kokusuz kristalimsi yapıda bir madde olup suda tamamen çözünürken etanolde biraz çözünmekte dietil eter çözeltisi içinde ise hiç çözünmemektedir. Askorbik asitin geleneksel yolla elde edilmesi, sorbitolün yedi basamaklı kimyasal bir süreç olan Reichstein prosesi ile biyodönüşüme uğratılmasıyla olurken, yeni geliştirilmiş fermantasyon teknolojisi ile bu süreçte önemli bir bileşen olan ketogulanik asit üretim maliyetleri düşürülerek önemli bir ilerleme kaydedilmiştir.
Askorbik asit, genellikle pH kontrolü amacıyla bir asit düzenleyici olarak kullanılmasına rağmen, gıda ürünlerinde asidik bir tat vermektedir. Bira endüstrisinde antioksidan olarak kullanılan askorbik asit; bulanıklığı engelleyerek biranın raf ömrünü iyileştirmekte, et endüstrisinde rengin sürdürülmesi ile ilgili olarak koruyucu görev yapmakta iken, fırıncılık endüstrisinde geliştirici ajan olarak, meyve pulp ve sularında ise renk solmasının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bunun dışında tereyağı, donmuş yumurta ürünleri, toz ve konsantre süt, donmuş patates vb ürünlerde. bunlara benzer görevler yapabilmektedir.

Askorbik Asitin Faydaları
Askorbik asit (C vitamini) bir antiskorbit faktörüdür. Eksikliğinde kılcal damar çeperlerinde zayıflama, dişi eti kanamaları, dişlerin gevşemesi ve eklem hastalıkları görülür. Ayrıca vücudun birçok hastalığa karşı direncini arttırır. Askorbik asit kuvvetli bir indirgeyici ajandır. Vücutta antioksidan olarak hareket eder. Kollajen oluşumunda, yaşlanmaya ve kansere karşı önemli rol oynar. Yetişkin bir kişinin günlük askorbik asit ihtiyacı 35-40 mg kadardır.Askorbik asit, bitkisel kökenli gıdaların içerdiği temel bir vitamindir. Pek çok bitki ve hayvan, askorbik asidi sentezleyebilir. Fakat bazı hayvan ve insanlar esansiyel c vitaminini dışarıdan almak zorundadırlar. En zengin askorbik asit kaynakları; turunçgiller, domates, kırmızı ve yeşil biber, çilek, lahana ve patatestir.Askorbik asit, oksidasyon ile ve ayrıca özellikle yüksek sıcaklıklarda çok kolay parçalanır. Gıdaların işlenmesi, depolanması ve pişirilmesi sırasında en kolay kaybolan vitamindir. Bu nedenle gıdalarda uygulanan birçok işlemin olumsuz etkilerinin belirlenmesinde askorbik asitteki kayıp miktarı, bir ölçüt olarak kullanılmaktadır


Kullanım Alanları
Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle, antioksidan olarak kullanılır. Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır.Ayrıca çabuk soğutularak dondurulmuş meyveler, erime sırasında doğal renk ve kokularını yitirir. Dondurulmadan hemen önce, bu meyvelere saf askorbik asit katılarak, bu sakıncalar önlenebilmektedir. Bu işlem sonucunda, oksijen askorbik asit tarafından tutulur ve istenmeyen değişiklikleri yapamaz. Bu şekilde dondurulmuş kayısı, şeftali, elma, üzüm, muz, armut, ananas gibi meyvelerde, 25 yılı aşkın bir süredir askorbik asit, antioksidan olarak kullanılır. Bunun dışında askorbik asit birçok preparatta, besin ve içeceklerin vitamince zenginleştirilmesinde kullanılır.C vitamini, asitli ortamda meyve suyu üretimi sırasında oldukça kararlıdır. Bu kararlılık sitrat ve flavanoid etkisiyle güçlendirilir.Et ürünlerinde, iyi kalitede pembe renk için gerekli olan nitrit konsantrasyonunu azaltmak için, indirgen olarak kullanılır ve modern ekmek üretiminde lezzet arttırıcı olarak kullanılır.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Yetkililer: zeynelozturk
Sayfa oluşturma zamanı: 0.303 saniye